Hva er skogsbad?

Shinrin-Yoku er et japansk begrep som direkte oversatt betyr «skogsbad». I utvidet forstand betyr det å ta inn skogens atmosfære med alle sansene. (Det har altså ikke noe med bading å gjøre!). Praksisen oppstod i Japan på 1980-tallet, og i dag har Shinrin-Yoku en fremtredende rolle som forebyggende helsetiltak i både Japan og Sør-Korea. De siste årene har praksisen også fått fotfeste her i Europa, og Skandinavia kommer nå etter. De positive helseeffektene vi får av å tilbringe tid i naturen er godt dokumentert gjennom tiår med forskning, både i Asia og Vesten. I dag blir det skrevet ut skogsbad på resept i flere land.

Det er enkelt, men virkningsfullt: Ved å tilbringe tid i skogen – i et rolig tempo og med oppmerksomt nærvær – opplever vi bedret helse, økt ro, fokus og velvære.

Noen av helsefordelene:

  • økt immunforsvar, økt antall NK-celler i kroppen

  • jevnere blodtrykk

  • lavere stressnivå

  • bedre humør

  • mindre angst og depresjon

  • økt kreativitet

  • bedre evne til konsentrasjon

  • raskere tilheling etter operasjon og sykdom

  • bedre søvnkvalitet

  • økt energi

  • bedre evne til problemløsning

  • økt velvære

Det relasjonelle aspektet

Men skogsbad handler ikke bare om stressnivå og immunforsvar. Det er ikke ‘lavere kortisolnivå’ deltagerne sier hvis de blir spurt om hva de fikk ut av en vandring. Skogsbad er en relasjonell praksis; en gjensidig utveksling i møte med naturen, oss selv og hverandre. En dyp ro, eller vagere ting som f.eks. forbindelse med naturen, kontakt med seg selv og undring, er noe av det som oftere sitter i kroppen etter et skogsbad. Praksisen kan åpne for en emosjonell og noen ganger åndelig erfaring som er vanskeligere å forklare med medisinske uttrykk.

Hverken undring eller forbundethet med noe større er noe som foreskrives av guiden. Hver enkelt guide velger selv sin stil, men felles er at vi kun legger til rette for deltagernes egne opplevelser, og ikke styrer denne opplevelsen.

Hvordan foregår det?

Enkelt forklart er et skogsbad en langsom, sanselig vandring med fokus på tilstedeværelse for å fremme helse og helbred, samt å styrke en følelse av forbindelse med naturen, oss selv og hverandre. Skogsbad beskrives noen ganger som mindfulness i naturen, men er mye mer enn dette. I praksis bruker vi 2 - 3 timer i skogen sammen, hvor guiden først leder en øvelse for å vekke sansene dine og bli oppmerksom på skogen rundt deg. Deretter får du ulike tilpassede invitasjoner til å utforske og sanse skogen. Mellom hver invitasjon samles vi i sirkel. Skogsbadet avsluttes med en enkel teseremoni, og ofte er teen laget på lokale planter. Det hele foregår på et lite område (1 - 2 km) og stiller ingen krav til fysisk form.

- Forest bathing is not the same thing as hiking. The destination in forest bathing is "here", not "there". The pace is slow. The focus is on connection and relationship. Sometimes when I tell others about forest bathing, they will say, "I have done that my whole life". Maybe - but probably not. Most of us have never learned the art of stillness in nature.

(Your Guide to Forest Bathing, Amos Clifford)

Hva skiller et skogsbad fra en vanlig skogstur?

Vi nordmenn er så heldige at turgåing er en godt innarbeidet del av vår kultur og identitet. Det er helsebringende, det føles godt, det gjør oss glade og gir oss påfyll. Et skogsbad gir oss også alt dette, men i tillegg mye mer. Hovedforskjellen mellom en tur og et skogsbad ligger i tempoet, avstanden og fokuset; istedenfor å tenke på treningsresultater, høre musikk på øret mens vi har målet i sikte, prate med turkamerater om ting i fortid eller fremtid, gruble på jobb- eller familierelaterte ting osv, beveger vi oss bokstavelig talt mål-løst omring i et relativt lite område med fokus på her-og-nå. Verktøyet vi bruker er sansene våre og ‘prestasjon’ er fraværende.

Trenger jeg en guide til dette?

Når man har vært med på et guidet skogsbad noen ganger, kan man fint gjøre det selv på egen hånd. Mange foretrekker likevel å bli guidet. For å klare å senke tempoet nok til å være helt tilstede i øyeblikket, trenger mange av oss en hjelpende hånd. Sammenlign det med en meditasjon; hvordan er det å lede seg selv i en meditasjon, kontra det å bli guidet av en annen?

Du vil også få nyttige tips til hvordan du kan fordype din egen naturopplevelse på egen hånd.

Tilbakemelding fra en deltager: “Skogsbading var ein delvis ny erfaring. Har vore mykje i skogen og lagt merke til alt rundt meg, men skjønar no at det har vore meir på det overflatiske planet. Tankar om kvardagsleg stress og gjeremål kvernar som regel i hodet. I dag fekk ein fokuset vekk frå det, og vart minna på å tenke på det ein har rundt seg her og no, og sjå det vakre i alle detaljane. Eg gløymde alt anna. Takk for opplevelsen.”

*

Hvis du ønsker informasjon om utdanning til guide, klikk her.